Blogi

AIKA...(27/2014)

Aivan, aika entinen ei koskaan enää palla, eikä, senpuoleen tarvitsekkaan, (vai tarvitsisiko sittenkin?)

Ylläoleva kymysys on sikäli aktuelli ja tuli mieleeni selatessani viime sunnuntain Hesaria joka muisteli edeltäjänsä, Päivälehden, 125-vuotista taivalta. Mukana oli Stockmannin mainos joululahjavihjeistä 93 vuotta sitten. Tässä muutamia vinkkejä (kommentteineen)  Selailkaamme:

KAULUKSENSUOJELIJOITA. Ennenvanhaan vaatteissa suojeltiin kauluksetkin eriksaeen. Makeeta.

PATENTTIRAHI. Tämmöstä varmaan kaikki tarvitsevat, jos ensteks tajutaan, mitä ne ovat oikein ovat. Lienee jotain tekemistä istumisen kanssa?. TAKIN-JA PALTTOONPITIMIÄ. Nämä lienevät tarkoitettu "jokakodin" portsareiksi. KIRJOITUSNEUVOJA. Kirjalijoiksi pyrkivien "personal trainer". Remonttireiskoille oli tarjolla TYÖKALULAATIKOITA niihin kuuluvine työkaluineen tahi ilman. BOCCIAPELI lienee ollut suosittu ennen nettipelejä. Säännöt oli painettu papyrykselle. Gentlemanneille lienee tarjoitettu SALONKIKIVÄÄRI jolla saattoi räiskiä salissa niin ettei pihaspatseerajat häiriintyneet?  Laskettelijoille oli tarjolla IROMÄYSTIMIÄ, jotka kulkivat mukavasti mukana. Menneen ajan herraskaiset eivät missään nimessä tulleet toimeen ilman BRILJATIINIÄ JA ALUNAKIVEÄ, mitä ne sitten lienevätkin olleet. Seuraavia tuotteita ja lahjusideoita ei enää saa mainostaa tahi myydä: SIKARIKOTELOITA, TUPAKKAPÖYTIÄ TAI PAPEROSSILIPPAITA, vaikka ne entisaikoina kuuluivat herrasmiesten tarvikevarusteisiin. Mutta eihän nykyään taida olla enää herrasmiehiäkään, vai miten on? Sensijaan JOUSTOSUISET PATIINIT tai SOLKIPATIINIT saattaisivat puolustaa paikkaansa(?) vielä nykyäänkin, tiemmä? Tytöille ja naisille suositeltiin AAMUPÄÄHINEITÄ ja huoneisiinsa KEITTIÖHUONEKALUJA. Ensiksimainittuja voisi suositella tänäänkin aamuäreille muijille (anteeksi, ANTEEKSI) ympäristön piristämiseksi, Keittiöhuonekalut tyttöjen huoneisiin? No silloinkin heidän paikkansa lienee ollut nyrkin ja hellan välissä. Muutosta ei havaittavissa? SILMÄSAIPPUAA kaipaisin itsekin, täytyisihän näköaistimetkin pestä silloin tällöin, mutta nuo hemmetin tukkashamppuut silmiin mennessään ainoastaan vetistävät ja punaavat ne. NISKAPEILI saattaisi olla kätevä jos haluaa tarkkailla takatukkaa, esimerkiksi. En vain mitenkään tajua sen toimintaperiaatetta. Tietääkö joku? Entisajan kankaiden nimet kuulostivat aivan kuninkaallisilta, kuten esim. VOILE-KANGAS, SIFOONIA, MUSLIINIA, CREPE de CHINE, DUCHESSE,

CHARMEUSE, puhumattakaan PLYSHISTÄ. KUIVA SPRII saattaisi olla tänäänkin miesten maistuva eväsherkku? Automiehille oli tarjolla mm. AUTOMOBIILIRUKKASIA sekä AUTOMOBIILIVAATTEHISTOA. Siihen aikaan siis autonomistajat erosivat jo vaatetuksesna puolesta muusta rahvaasta.  Mites nykyään erotat kävelevän (parkkitalosta klubilleen) Lamborghinin omistajan toisita taatelitallaajista? Taaksepäin on siis tultu, tässäkin asiassa. Mainittakoon, että kaikki naisille ja tytöille suunnatut "tarvikkeet" olivat otsikon "Kukkeat Neitoset Suomen" alla. KUKKEAT NEITOSET SUOMEN? Osaatkos sen hassummin ilmaista??

Olkoot ylläolevat vaikkapa joulujahjavinkkejä, näin hyvissä ajoin.

                                   Listaa listasi (Stockan mukaan) Jappa eli Ailion Jari

 

 

 

 

 

Uusimmat kommentit

02.04 | 12:55

Heissuli vei Jappa , niin sitä ikää kertyy

...
23.01 | 03:38

Painajaista luvassa?
terveisin efb

...
16.01 | 15:35
Teksti on saanut 1
02.04 | 10:48
Teksti on saanut 1