JAPAN PLOKI

KÄTEINEN (5/2016)

Valtakunnan YkkösPravda (pravda = "totuus") uutisoi tänään pienellä että käteisen rahan käyttö maassamme loppuu 2030-luvulla. Mikäs uutisen arvoinen juttu se tälläinen on olevinaan? Kaikkihan meistä tietävät, että maassamme on jo kauan ollut ihmisryhmiä, joilta käteinen ja sen käyttäminen on loppunut jo ajat sitten ja tämä ryhmä ei kun kasvaa koko ajan.  On paljon vanhuksia jotka eivät ole nähneet käteistä tai muutakaan arvokasta vuosikausiin.  Heidän kansaneläkkeensä tukilisinneen kun jauhautuu kuntabyrokratian myllyissä suoraan KELA:ta sotun nimissä kunnallisen vanhustenhoidon rahoitukseen. Sillä saa sitten vastineeksi laihaa sumppia silloin tällöin sekä (mahdollisesti) uudet vaipat joka toinen viikko. Ei siinä mylleryksessä tarvitse vanhuksen itse tehdä mitään kun "käteinen" vaihtaa tiliä. Ei ole muorilla tai vaarilla huolta miten käteistä käyttäisi. Yhteiskunta kyllä huolehtii, ei se raha mihinkään haviä, se vain vaihtaa tiliä, ihan ilman mitään tietsikalla pläräämistä. Eijös olekin hienoo??

Kylllähän käteistäkin vielä saa, ei tosin pankeista, mutta pankkiautomaatti syöttää 20- ja 50 euron seteleita jos vain katetta riittäisi, mutta sekin kun  on monen kohdalla vähän niin ja näin.  Monesti olen nähnyt kun automaatilla oleva, eletyn elämän näköinen, eläkeläistä muistuttava hujoppi, ikähaarukassa 30 - 40 vee nyrkittää viatonta antomasiinaa ja kiroilee kun fattan korvausta ei kuulu vieläkään tai sillä on maksatettu jo vuokrat, puhelimet, tietsikat ja muut pakollisedt menot jotka eivät vastaa "tuloja" On se vaan ankeeta, ei oo cash:iä eli käteistä. Nämä veikkoset ja naikkoset kun olisivat kyllä vielä työikäisiä mutta eivät -kykyisiä.  Kansansairaudet kun ovat yllättäneet ja naamatkin ovat ihan ruvella.

Mutta eivät nämä ihmispoloisryhmät ole ainoita joille käteinen, sen puute tai liiallisuus, ovat muodostuneet ongelmaksi.  Onneksi heille on avautunut nykyisin mahdollisuus kuitenkin voittaa tämäkin ongelma. Maastamuutto, pakolaisuus, sortovallan alta poispääsy ovat näitä mahdollisuuksia, jotka tekevät heidänkin elämänsä helpommaksi ja jossa käteinen ei pääse näyttelemään suurtakaan roolia.  Nalle W. sen aloitti. Hän sai turvapaikan Svea-mamman sylissä ystävänsä Kalle Kustaan (älkää sotkeko Korkkiin) ystävällisellä avustuksella.  Nallen vähäiset käteisvarat eivät ole enää suomalaisten vero- ja voroviranomaisten avointen säkkien uhkaamia.  Vähäisemmät ja  käteisvaroiltaan köyhemmät kanssaeläjät, joilla ei ole kuninkaallisia suojelijoita ovat, siis vuorfineuvokset ja sensellaiset ovat paenneet mm. Portugaliin, pienet käteisvarat taskuihin sullottuina.  Eivät ole, raasut, seuranneet aikaansa. Salazar on kammettu vallasta jo vuosikymmeniä sitten ns. neilikkavallankumouksen myötä, joka vei sanalla ansaintamahdollisuudet kukkaistytöiltä ja teki maankin muutenkin surkeammaksi heidän kaltaisilleen. No, paluumahdollisuushan on olemassa, joskin se täytyy kustantaa itse, toisin kuin täältä lähtevät " pakolaiset"

Tälläiseksi maailma on muuttumassa, oli sitten käteistä tai ei. Onhan sentään (joillain) osakkeet ja oblikaatiot, optioista puhumattakaan.

    Käteisti Jappa eli Ailion Jari, joka kuvan mukaisesti alkanut opiskella taasen sotatieteitä, silmälläpitäen maailmanpoliittista tilannetta.

 

 

 

 

Uusimmat kommentit

02.04 | 12:55

Heissuli vei Jappa , niin sitä ikää kertyy

...
23.01 | 03:38

Painajaista luvassa?
terveisin efb

...
16.01 | 15:35
Teksti on saanut 1
02.04 | 10:48
Teksti on saanut 1