JAPAN PLOKI

KYSTÅ (13/2016)

 

Kohta on taasen se aika vuodesta jolloin joka tuutista hoilataan: "On äiti laittanut kystä kyllä" KYSTÄ? Näinhän tunnetussa jouluviisussa veisataan. Lienet sinäkin, Marja, kuullut? Mutta mitä se mutsi oikein on duunannut?Kuitenkaan en koskaan joulunaikaan (tai muulloinkaan) tätä laulussa ylistetyä herkkuva maistaa, saatikka nähdä. Oletkos sinä, Topi? Herää siis eittämätttä kysymys, mihin äiti on tämän eineen oikein laittanut. Jemmannut? Pakastanut? Antanut naapurin juoruämmälle? Minä en voi tätä mutsilta enää tiedustella, lahinnä hänen syntymävuotensa (1915) takia.

Emme saa kuitenkaan antaa tämän mystisen sesonkiherkun haipua vallan historian hämärään, sillä se varmasti ansaitsee tulla tutuksi ja laajalle käyttäjäkunnalle tiedoksi kuten muutkin muutkin kansallisten makunystyröitten kiihoittajat kuten esim. pizza, kebab, sushi ja talkkuna

Rosollia ei kannata tässä listata, eihän sitä pysty kukaan syömään, vaikka sen mainitaankin vievän kielen mennessään, ylöstullessan.  Julistetaan siis kilpailu. Kansalaiset, myös etnisten vähemmistöjen edustajat, nyt joukolla, tahi Ilman Joukoa, metsästämaan omista tai sukulaisten arkistoista, päiväkirjoista, kirjeistä tai reseptikokoelmista tätä kadonneen kohokkaan(?) reseptiä elikkä valmistusohjetta. Jos kerran Pacemonin (vai mikä se oli) etsintä herätti kansamme ennennäkemättömän laaja-alaiseen toimintaan, niin eiköhän tämäkin tästä?

Mehän, kaikesta paatellen, rakastamme juosta mitäänsanomattomien tai peräti, olemattomien, asioitten perässä. Jos onnistutte rämän "puuttuvan renkaan" valmistusohjeen löytämään, niin lähettäkää se lähimmän Martta-liiton toimistoon. Mieluummin valokuvan kera. Kuva siis tuotteesta, ei itsestä!  Paikallinen Herkuttelevien Henkilöitten (ent. Herrojen) Keittiökin saattaisi, kenties, tuntea jonkinlaista venyvää mielenkiintoa löytöänne kohtaan. Tai sitten ei. Myös Jaakko III:sen säätiöllä saattaapi olla jonkinlaista kiinostusta asiaa kohtaan, vaikkei kysymyksessä lienekään suoranaisesti mikään kalevalainen perinnepläijjäys.

Vinkiksi kaikille etsintöihin osallistujille: samaisessa tai sitten jossain toisessa joululaulussa annetaan asiasta vihje. Äiskän ruuanlaittopuuhia oli kuulemma seurannut Senja-tontun veli, Senjo-tonttu (tiedättehän: "...raaoistansa Senjo-tonttu näki...") Sitten vain kovistelemaan kaikkia lähipiirissä olevia, tontuiksi tunnistettavia ihmisiä, että josko se Senjo osaiai asiaa jollain tapaa valaista, näin joulun kunniaksi??

Varoitus: Älkää tällä kertaa turvautuko GOOGLE-hakukoneeseen, sen antama selvitys käsitteelle "kystä" on aivan jotain muuta kuin se, mitä me etsiskelemme.

Sitten vain paljon etsintäonnea, jokaiselle erikseen ja kaikille yhdessä.

            Tätä kisaa siis suunnitteli Jappa eli Ailion Jari

PS. tuokoon oheinen kuva jokaisen mielee jouluisia ajatuksia

 

Uusimmat kommentit

02.04 | 12:55

Heissuli vei Jappa , niin sitä ikää kertyy

...
23.01 | 03:38

Painajaista luvassa?
terveisin efb

...
16.01 | 15:35
Teksti on saanut 1
02.04 | 10:48
Teksti on saanut 1