JAPAN PLOKI

3 PIENTÄ NEUVOTTELIJAA (14/2015)

Jaaha, nyt niitä sitten käydään, niitä tulevan hallituksen ohjelmaneuvotteluja ja työryhmät rustaavat kannanottojaan eri alueilta, mitä mitää tehdä ja mitä ei. Hyvä näin. Mutta, mutta!!

Nyt kun joitain tiedonmurusia on jo meille kerrottu eilen pidetyssä tiedoitustilaisuudessa, voi vain ihmetellä, eikö mitään ole opittu ja eikö mitään uutta pystytä keksimään??  Aina vain sitä samaa: säästämistä, leikkaamista, pihtaamista ja kiristämistä.  Eikö tämä tie ole kuljettu loppuun, vai onko tarkoitus säästää Suomi hengiltä, kuten jokainen muistaa entisen etnisen vähemmistön edustajan hevosen kohtalosta?? Tulee ihan mieleen kansallisen ilmailuyhtiön tilanne: toiminnot ulkoistetaan, henkilökunnalle näytetään ovea, konserniosia myydään ym, ym ja silti firmalle tuli takkiin myös päättyneelää tilikaudella.

Miten olisi toimintojen tehostaminen, tuottavuuden kasvattaminen, organisaatioiden tarkoituksenmukaistaminen, virastojen toimintatapojen uudistaminen (pois tsaarinajan ajatusmalleista) läpinäkyvyyden lisääminen, lainsäädännön ajantasalle saattaminen etc, etc.

Kaikelle tehottomuudelle ja sen ylläpitäjille  annetaan potkut ja korvataan tehotekijöillä. Virkamiehet eivät saa olla erottamattomiaasiat on hoidettava ajallaan ja tehokkaasti.

Ammattiyhdistysliikkeen olisi vihdoin tultava ulos kaapista, havaittava, että eletään 2000-lukua ja lopetettava hokemasta sitä "lisääliksaa/vähemmäntyöaikaa-mantraansa. Se saataisi edesauttaa säilyttämään edes nykyiset työpaikat, ettei kaikkea ulkoisteta Kiinan tai johonkin muuhun mikämikä-maahan.

Yhteiskuntasopimuksessa Sipilä ehdotti vuosittaisen työajan lisäämistä sadalla tunnilla. Miten reagoi AY-liike?? KAUHEATA, HIRMUISTA, MAHDOTONTA. NO, senhän arvasi etukäteen. Ei siinä mitään uutta!  Mutta lasketaanpa.  Vuodessa on n. 52 viikkoa eli viikkoa kohden siis n. 2 tuntia lisää. Viikossa on 5 työpäivää eli päivää kohden siis n. 24 minsaa/päivä, mutta ei, KAUHEATA HIRMUISTA, MAHDOTONTA.  Joten se siitä. Ei edes yritetty miettiä, mitä sillä olisi saavutettu. Tai sitten henkiset resurssit eivät siihen riittäneet??

Miksi muuten työmarkkinajärjestöt ylipäätänsä sotkeutuvat hallitusneuvotteluihin ja ohjeistavat niitä?? Eihän näin tapahdu toiseenkaan suuntaan, ymmärtääkseni?

 Näissä asioissa kannattaisi otta mallia meistä kehittyneimmistä maista niinkuin Kiinasta ja Japanista, heidän työmoraalistaan ja ahkeruudestaan.  Kyllähän sekin, ajanmittaan, kantaisi satoa myös täällä, sillä emmehän me mitään laiskiaisa ole, emmehän?

       Työmarkkinaneuvotteli (kenenkään sitä pyytämättä) Jappa eli Ailion Jari

 

 

 

 

 

Uusimmat kommentit

02.04 | 12:55

Heissuli vei Jappa , niin sitä ikää kertyy

...
23.01 | 03:38

Painajaista luvassa?
terveisin efb

...
16.01 | 15:35
Teksti on saanut 1
02.04 | 10:48
Teksti on saanut 1