JAPAN PLOKI

TERVISED EESTI MAAST (9/20169

Aivan oikein, terveisiä heimoveljiltä Suomenlahden eteläpuolelta.  Tuli vietetty viikon kohotusloma ( mitä hiton lomaa eläkeläisellä voi olla?) kylpylöistään kuuuluisassa Pärnun kylpykaupungissa.  Matka Helsingistä Tallinnaan taittui sopuisan nopeasti TALLINKIN Superrstar maihinnousualuksella. Oliko se sitten Uisko vai Naisko, kuten entinen Upinniemen kantavääpeli iltapuhteillaan silmät ymmyrkäisinä  mietiskeli? No Superstarhan se oli jolla tämänkertainen pakolaiskiintiö siirrettiin vastaanottokeskukseen.  Sieltä TAKSO vei muutaman kilooometsrin päässä olevalle autobussjaamalle (€ 7.-) josta alkoi 130 kilometriä pitkä pikataival loppusijoituspaikkaan, Pärnuun. Aikaa tyhrautui n. 2 tuntia ja hinta oli € 5.-/pers.. Vastaanottokeskuksen maahanmuutoviranpomaiset olivat avuliaita, neuvovia sekä ystävällisiä ja ennenkuin huomasimmekaan, olimme edesautetut oleiluhuoneeseemme. Kaikki oli OK, laitsi ilmastointi joka ei toiminut. Tämä taasen johtui siitä että jo neuvostaikana rakennetussa asunossamme oli moinen kapitalistinen kotkotus päätetty jättää pois lopullisesti toteutetusta kansanrakennuksesta. Tämä ongelma poistui kun lämpötila parissa päivässä laski alle 25 selsiusasteen.

Emme vaivanneet lekurihenkilöstöä sen kummemmin millään erikoishoitovaateilla vaan tyydyimmen päivittäiseen uimaaltaaseen, poraltaaseen, saunaan, suolasaunaan,infrapunasaunaan, turkkilaiseen mentholisaunaan, jaappanilaiseen ylikuumaan vesialtaaseen, noin aluksi. Allasosaston ainoa, pitkämiinusmerkkinen puute oli se, että allasbaari oli aina kiinni, kun siellä pistäydyimme.  Olisikohan joku antanut vinkin ja varoituksen?

Kulttuurisalissa oli joka ilta joku "show" joista läpielimme kaksi, keskieurooppalaistyylisen varieteen (a`la Moulin Rouge) ja ryssäläismahorkkalaisen ripaskaspektaakkelin. Molemmat kieltämättä ihan mukiinmeneviä, niinkuin muutkin ja probuska kustansi ainoastaan € 10.- pers.

Kaupungin keskustaan oli kävely matkaa ainoastaan 0.8 km eli senkin pystyin saavuttamaan hieman vajaassa puolessa tunnissa (se spinaalistenoosi, nähkääs).  Silmiinpistävintä oli se että jokapuolella kaupunkia oli nähtävissä  20 ja 30-luvuilla rakennettuja ökytaloja, jotka, ilmeisesti omistajien puuttumisen vuoksi, olivat päässeet pahasti rupsahtamaan. Tuosta tulikin mieleeni että matkamme oli sikälikin onnekas, ettei tarvinnut törmätä Anu Saagimiin, vaikka hänhän lienee ennemminkin Saarenmaan "nähtävyyksiä"?

Mahtavat olivat myös alueen hiekkarannat, rantabiletyspaikat, toinen toistaan upeammat olutistuttamot, sekämitä erilaisimmat biitsikulkuneuvot, sekä moottorittomat että moottirilliset.  Varsinainen sesonki ei ollut ilmeisestilä alkanut kun kaikkialla oli melkoisen aution näköistä ja oloista. Ehkäpä sitten myöhemmin?

Palkuumatkalla viivähdimme sitten Räävelissä eli Tallinnaasa yhden vrk:n että mahdollistin pistäytymisen Lennusatamassa ja tarkastin myös Lembitin, itsenäisen Viron ainoan zukellusvenhon.  Koko Tallinna muuttuu kokoajan valtavalla nopeudella yhä komeammaksi ja prameammaksi ja tyyriimmän näköiseksi sekä oloiseksi.  Onko se sitten pelkästään hyvä juttu, jääköön jokaisen itsensä arvioitavaksi.

Liitoskuvassa vaihdan korkelentoisoisia kirjallisia ja sivistyksellisiä ajatuksia paikalliskirjailia Raivo Guzettajan kanssa joka suorastaan kivettyi kuullessan mielipiteitäni aikaansaannoksistaa.

          Näin muisteli ulkomaanmatkaansa Jappa eli Ailion Jari

Uusimmat kommentit

02.04 | 12:55

Heissuli vei Jappa , niin sitä ikää kertyy

...
23.01 | 03:38

Painajaista luvassa?
terveisin efb

...
16.01 | 15:35
Teksti on saanut 1
02.04 | 10:48
Teksti on saanut 1