JAPAN PLOKI

"LOMA" (11/2016)

Siitä tulee nyt tasan kymmenen vuotta kun meikämanne on saannut nauttia mm. seuraavista eduista: kesäloma, talviloma (=vuosiloma) lomaltapaluuraha, loman suunnittelu ja lomakokemuksista kehuminen työkavereille. Tähän ei ole enää mahdollisuuksia. On vain samaa, harmaata pötköä, ilman mitään kokokohtia (tai notkahduksia). Taaksejäännyttä elämätä, sanoisin.

Vaan on tämä loma ja sen "viettäminen" tainnut tulla melkoisen peloittavaksi ja vaikeaksi, ainakin sen mukaan mitä nykyjournalistiikka kertoo tätä ajanjaksoa nykyään vietettävän. Ihmisillä on, kuulemma, todella vaikeaa saada mahtumaan tuohon kesäiseen neljän viikon jaksoon kaikkea sitä mitä siihen pitäisi mahduttaman. Jos omistaa tai on vuokrannut jonkinlaisen kesäpaikan, pitää tietysti viettää (ainakin) osa lomasta siellä. Eikö vain?  Mutta tämän lisäksi pitäisi vielä ehtäi:

-vierailla rakkaan (lue: rikkaan) Amanda tädin luona ja viedä hanelle se jokakesäinen kukkapuska ja konvehtirasia.

Ei pidä eikä kannatakkaan sillä Amanda-täti jo ajat sitten kyrsiintynyt  sisarentyttärensä kelvottomaan mieheen perheineen ja jättänyt pois testamentistään tämän kelvottoman äijänketaleen  joka ei osaa edes ruotsia sujuvasti.

-viedä kersat ainakin kerran Lintsille, Tykkimäelle, Puuhamaahan, Muumimaailmaan tai johonkin muuhun rahavetoiseen, mielenterveyttä vaarantavaan möykkämäkeen.

Ei tarvitse (kesälomalla) Pennut voi pakata autoon jonain toukokuun sunnuntaina ja hoitaa pois alta tämä pakkopaikka jätttämättä sina kalliiseen loma-aikaan. Keikka Lintsille riittää. Kalliiksi tämä vierailu tulee jokatapauksessa myös jo toukokuussa.. Sitäpaitsi: Muumimaailma on ihan ällöpaikka omituisennäköisine hahmoineen joka on saannut valtaansa lähinnä japsit. Suotakoon se heille, pysytään me muut pois sieltä. Taas säästyy rutkasti lomarahaa ja mieliharmeja.

- "kulttuuria" pitää harrastaa. Pitää käydä Porin Jazzeilla, Ruisrockissa, Naantalin Musiikkijuhlilla Muijankantokisoissa (missäs ne taas olivatkaan?) Ainakaan Savonlinnan Oopperajuhlia ei voi missään nimessä jättää väliin, ettei se naapurin hienosteleva hanhi, Lady Raakel, pääse aliarvostamaan meidän perheen kulttuuritasoa.

Ei pidä käydä näissä paikoissa eikä missään muissakaan jokapitäjän kukkokiekuukarnevaaleissa, jos ne eivät jostain kumman syystä todella kiinnosta. Naantalin Unikeon Kestitkin voi hyvällä omallatunnolla jättää väliin. Ei siinä mitään menetä jos ei pääse omin silmin näkemään kuka sinne jorpakkoon kiepautetaan. Sehan me jo tiedetäänkin, että opperasssa jokainen kirkuu kovaa ja korkealta. Säästyy korvat ja lasiesineet.

Iltapäivälehdet alkavat jo hekmikuussa ennustelemaan "lomasäätä" eri puolilla kesäsuomea. Näistä povauksista ei kannata ottaa minkäänlaista etukäteis-stressiä.

Tehkääpä vaikka näin: Ekan lomapäivän aamuna, missä sitten lienettekin, avaa ikkuna, pistä pää siitä ulos ja havannoi, minkälainen se paljon puhuttu sää oikein on. Jos sataa, käännä kuvetta, jos aurinko paistaa, tee mitäs tykkäät. Ei tuu, kuulkaa stressiä!!

Entäs se marjanpoiminta ja säilöntä sitten. Mikäs siinä, jos aikaa ja haluja on ja metsää löytyy viin vasu käteen ja metsän siimekseen. Mutta: varokaa karhuja, rajojaan itsepintaisesti vaalivia isäntiä (ns. jokamiehen oikeus-käsite ei ole mennyt vieläkkän kaikkialle perille) Myös kaikkik thaipoimijat joihin saatatte törmätä, eivät hyväksy sitä että tunkeudutte heidän reviirilleen

Ratkaisu: pysykää pois sieltä pimeästä metsästä ja hankkikaa vuoden aikana tarvitsemanne marjat vähitellen markettien pakastealtaista.

Vielä yksi lomastressin poistamiskeino jonka minulle kertoi aikoinaan Kustavin Kalamajojen isäntä. Aina ennen sesongin alkua, he menivär perheineen onkimaan Ahvenanmaan puolelle. Stressin välttämiseksi ongista jätettiin koukut pois. Mikään ei siis häirinnyt hiljaista ja rauhallista kalastussessiota. 

Ottakaa tästä oppia, älkääkä hermostuko. On kiva palata lomalta rauhoittuneena ja levänneenä

         Mietti ja ylösmerkiti Jappa eli Ailion Jari. (Huomenna Naantaliin)

 

 

 

 

 

Uusimmat kommentit

02.04 | 12:55

Heissuli vei Jappa , niin sitä ikää kertyy

...
23.01 | 03:38

Painajaista luvassa?
terveisin efb

...
16.01 | 15:35
Teksti on saanut 1
02.04 | 10:48
Teksti on saanut 1