JAPAN PLOKI

RENTOA (4/2017)

Kesä on jo siis yli puolenvälin, noin almanakallisesti. Hieno juttu, saakin se syys jo tulla jolkotella.

Edellisestä plokista on jo pitkä repeama, vaikkei kaikkien mielestä ehkä tarpeeksi pitkä, tiemmä?

Säät ovat olleet viileähköjä ja muutama sateetokin päivä sieltä löytyy, olen muistavinani. Tästä on ollut seurauksena, että ne pienet inisevät pirulaiset, hyttyset, mäkäräiset ja muut vertaimevät sittisontiaiset ovat loistaneet poissaolollaan. Minulla ei ole ollut ns. kesälomaongelmia kymmeneen vuoteen, kun ei ole ollut kesälomiakaan, lomarahoista nyt puhumattakaan. Hyvilläkin asioilla on siis mustat kääntöpuolensa!!

Eri meediat ovat kuitenkin esiintuonneet, että monille lomalaisille tämä vapaa ja villi ajanjakso on aiheuttanut jopa stressiä.  Lyhyeen neljän viikon perioodiin kun olisi mahdutettava ties vaikka mitä.  Kersat vaativat pääsyä Tykkimäkeen ja Linnanmäkeen ja ties mihin muuhun Hurlumhei-myllytyspuistoon. Anoppi tunkee mökille vääpelöimään tai vaatii lippua ja kyyditystä Savonlinnan oopperahelvettiin korvasärkyä hankkimaan. Teini-ikäiset pitäisi ylipuhua ja vikitellä mökille "viihtymään" (= narisemaan ja kiukuttelemaan) ja hankkimaan elämyksiä suoraan luonnosta. Homma ei liene niitä helpoimpia. Alma-tädin luona, sen kamalan kääkän pitäisi pistäytyä perinnöntoivossa, vaikka täti on jo ajat sitten pyyhkinyt typerän sukulaismiehen nimen testamentistaan. Itse pitäisi pistäytyä Artin mökilla muistelemassa tuop.. tuoreesti ohielettyä nuoruutta. Vaimo halausi mennä naapurimökin muijan kanssa kesäteatteriin katsomaan "näytelmää" joka kertoo Katri-Helenan kasvamisesta laulajattereksi. Kasvunsa ei ole vielä saavuttanut puoliväliäkään!! Myös eripuolell isänmaata pidettävät, kansalliset must-tapahtumat kuten akankanto, saappaanheitto, kusiaispesässä istuminen ja Kaustisten vielunvingutus-sessio olisi kestettävä ja koettava. (vieläkös niitäkin pidetään?)

Perhe- ja sukurauhan ylläpitämiseksi ainakin osa näistä tapahtumista pitäisi läpikäydä (läpihuutaa). Kyllä siinä bensaa palaa ja renkaita sekä rahaa kuluu. Näitä valtakunnallisia suvisattumia kun alkaa olla jo jaka niemennotkossa ja saarelmassa.

Siksi on mieleeni pälkähtänyt ajatus jos vaikkapa kakkosasuinpaikkakuntani julistettaisiin Suomen ainoaksi mitääntapahtumattomaksi, stressivapaaksi alueeksi? TV:n, sanomalehtien, Seiskalehden, älypuhelimien, tablettien (ei koske aspiriiniä) ja muitten mediakapuloitten tuominen paikkakunnalle kiellettäisiin.  Kaikki paikallis kesätilaisuudxet peruutettaisiin, ei siis edes "viettäisi" juhannusta, kesäteatteri ja musikkijuhlan naftaloitaisiin. Oltaisiin vain ja relattaisiin. Ainoastaan ja riippumatto ja tarpeelliset virvokkeet sallittaisiin.  Huvipuistoon mankuville kersoille, musiikitapahtumiin kaipaavalle naisväelle sekä muihin tapahtumiin vonkujille todettaisiin vain: ei oo eikä tuu. Piste. Taitaisi paikkakunnan kesänviettopaikan mennä ns kuumille kiville, kiukaan kivien lisäksi. Työelämään palaisi joukko rauhallisia, levänneitä kansalaisia valmiina ahkeroimaan työnsä ääreen. Pitäisiköhän tämä iudea esittää kesäkuntani kyläpäällikölle, R. Mikonpojalle? Sitä sopii miettiä.

 

                           Näin kesätuumaili Jappa eli Ailion Jari

 

 

 

 

 

 

Uusimmat kommentit

02.04 | 12:55

Heissuli vei Jappa , niin sitä ikää kertyy

...
23.01 | 03:38

Painajaista luvassa?
terveisin efb

...
16.01 | 15:35
Teksti on saanut 1
02.04 | 10:48
Teksti on saanut 1