JAPAN PLOKI

100VEE (6/2017)

 

Ei hyvältä näytä, vuosi alkaa olla jo lopuillaan mutta tämä on vasta kuudes plokkarini tänävuonna. Alkaako siis kykyni "ajatella" taantua vai miksei tätä älytekstiä ole syntynyt enempää? "Sa se", totesi Ari Laine, Tauno Palon aseenkantaja viikolla nähdyssä kotimaanrainassa TV1:ssä (oli muuten mainio leffa, nimi vain jäi jo unholaan, shade). Mutta asiaan.

Kolmen päivän päästä Isäinmaamme (myös äitein-) täyttää ympäripyöreät sata (100) vuotta. Se on kunnioitettava saavutus jota kyllä kannattaa juhlia. Maassamme on myös jo satoja ihmisiä joitka ovat eläneet nämä satavuotta itsenäisessä Suomessa. Se on yksi osoitus siitä kehityskaaresta mitä on tapahtunut: ihmisten keski-ikä nousee parantuneiden elinolosuhteitten ja terveydenhoidon kohentumisen myötä. Malja (Pommac) sille.

Itsenäisen Suomen historia ei ole ollut helppo: jo alkajaisiksi käytiin tuhoava sisälliskamppailu. Toi on ihan mun oma keksimä nimitys jo tutuksi tulleille käsiteryppäille, joita en enää ala tässä toistelemaan, nehän lienevät kaikille tuttuja ja jokain käyttäköön sitä nimikettä jonka tuntevat parhaiten omakseen, sitä ei kannata enää riitauttaa.

Alku ja sen jatkokaan ei ollut mitenkään erikoisen kunniakasta jakautuneen kansamme edistyksen kannalta katsottuna. Kädet nyrkissä taskuissa ja manaussanoja suupielestä syljeksien jatkoimme kulkuamme kohti auvoista tulevaisuutta.  Pettua ei sentään tarvinnut (?) leipään lisätä ja silakkaa riitti kelle riitti. Eikä se tulevaisuuskaan ollut kummoisen auvoinen: iski yleismaailmallinen lama vaikka normaalielämämme lienee ollut jo jonkinmoista lamaa, ainakin jos sitä vertaa tämänpäivän elintasoon ja elämisen laatuun, eikö vain?

Tämän samapuraisen kansan yhdisti sitten lopullisesti ulkoisen uhan konkretisoituessa taistelussa olemassaolosta vapaana kansana ja maana itseään halliten ja kehittyen ominvoimin kohti sitä missä me nyttemmin olemme. Maa-alamme pieneni, asutimme yli 400.000 oman kansamme asukasta uusiin olosuhteisiin sekä maksoimme mielettömät korvaukset tuhoista joihin tuskin itse olimme syyllisiä. Lisäksi jouduimme läpikäymään tragedian jota on vaikea käsittää. Sitä kutsutaan sotasyyllisyysoikeudenkäynniksi. Syyttömät tuomittin "rikoksista" joihin he eivät olleet syyllistyneet. Kaikesta tästä on kuitenkin selvitty ja tultu tähänpäivään. Katselkaa ympärillenne ja todetkaa , kuinka upeassa ja hyvinvoivassa maassa me elämme. Lopettakaa valittaminen ja ruikuttaminen (sunnuntainen "Kansanradio") olkaa positiivisia ja kiitollisia siitä että meillä on mahdollisuus asua yhdesta upeimmista maista mitä maa päällään kantaa.

Eihän tämä täydellinen ole, ihmisethän vain tätä ovat olleet rakentamassa ja kehittämässä, mutta upeaa täällä on asua, SUOMESSA

Fundeerasi Jappa eli Ailion Jari

 

 

Uusimmat kommentit

02.04 | 12:55

Heissuli vei Jappa , niin sitä ikää kertyy

...
23.01 | 03:38

Painajaista luvassa?
terveisin efb

...
16.01 | 15:35
Teksti on saanut 1
02.04 | 10:48
Teksti on saanut 1